Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Örnsköldsviksortens RK
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Örnsköldsviksortens RK.
Örnsköldsviksortens Ryttarklubb
Följ oss för uppdateringar
Vi har tyvärr upptäckt löss på tre av ridskolehästarna Cash, Mexico och Pipi.
Veterinär har kollat på dem och de får behandling. Vi har även vidtagit andra åtgärder.
Löss är inte farligt men det smittar genom direktkontakt eller indirekt kontakt, t.ex. via hästens utrustning. Det är därför viktigt att alla som vistas i stall med andra hästar byter skor och kläder, samt tvättar sig noga för att minska risken för smittspridning även om man inte hanterat någon av dessa hästar. De smittar inte till människor, men människor kan föra smittan vidare till andra hästar.
Det är inte tillåtet att gå in till och klappa dessa hästar. Endast de som ska rida dem får ha kontakt och då gäller följande:
- De har egna borstar vid sin spilta som edast får användas till dem.
- De får inte dela utrustning med någon annan.
- Om man hanterat/ridit någon av dessa hästar får man inte ha kontakt med någon annan häst.
- När du åker hem skall kläder tvättas.
Fakta om löss på häst
Förekomst
Lusangrepp är vanligast under den årstid när hästarna har lång päls. Pälsen ser ojämn och maläten ut.
Löss förekommer i hela världen där det finns hästar. I Sverige är pälsätande lus (Bovicola equi) vanligare än den blodsugande (Haematopinus asini). Hästar med mycket päls drabbas lättare, liksom hästar som är allmänt nedsatta, sjuka eller gamla. Det är sällan alla hästar i ett stall drabbas. Symtomlösa smittbärare kan finnas.
Symtom
Löss ger hårlösa fläckar och pälsen ser ”maläten” ut. Klåda, som visar sig då hästen kliar sig, förekommer också. Lusangrepp ses framför allt på senvintern och vår.
Utseende och utveckling
Pälsätarlusen (B. equi) är rödbrun till färgen och ett par millimeter lång. Lusäggen, gnetterna går att se med blotta ögat, men kan även förväxlas med mjäll. Lössen lägger gnetter på hästens hårstrån. Efter en till en och en halv vecka kläcks äggen till nymfer. De tomma äggskalen sitter kvar på hårstråna. Nymfer utvecklas till vuxna löss inom två till fyra veckor. Den vuxna lusen lever cirka två månader. Hela livscykeln sker på hästen, löss överlever endast enstaka dygn i miljön.
Smittvägar
Smittspridning sker främst via direktkontakt med smittade hästar eller indirekt, via smittad utrustning.
Diagnos och provtagning
Löss kan finnas över hela kroppen men ses framförallt på hals och bog. I botten av mankammen kan förekomsten vara riklig. Med bra belysning ses ägg (på hästens hårstrån) och lus ses med blotta ögat. Hårstrån med löss och gnetter kan även undersökas i ljusmikroskop.
Behandling
Hästar med lång päls klipps med fördel innan behandling med läkemedel påbörjas. För behandling med kemiska preparat se ”Medel mot hudparasiter hos häst” för uppdaterad information. Två behandlingar med två veckors mellanrum rekommenderas till hästar med löss. Tvätta dessutom all utrustning och föremål som varit i kontakt med hästen, till exempel vojlock, täcken, borstar.
Här kan du läsa mer om löss på häst
Funktionsridning | 7 maj, 08:30 |
Harvning av ridhuset och utebanor sommartid | 7 maj, 12:45 |
Höga kusten gymnasium | 7 maj, 14:00 |
Ridlektioner | 7 maj, 16:00 |
Ridlektioner | 7 maj, 17:00 |
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera